Het belangrijkste in communicatie is te horen wat er niet wordt gezegd.

Peter F. Drucker (1905-2005)
Auteur, Management consultant en 'Social Ecoloog'
De tundun is 's werelds eerste communicatiemiddel om berichten over lange afstanden te versturen.

Wat is een tundun?

De tundun (ook bekend als bullroarer of snorrebot) was wereldwijd het eerste communicatiemiddel om over lange afstanden berichten te versturen en uit te wisselen.

Hoewel het ook vaak een "bush telefoon" wordt genoemd, gebruikten de Australische Aboriginals de tundun als communicatiemiddel lang voordat de telefoon of telegraaf ├╝berhaupt was uitgevonden.

De tundun maakt een onderscheidend gierend of zoemend geluid dat oorspronkelijk beschouwd werd als een geluid gelijkend op dat van dieren of stemmen van geesten.

De variaties in hoogte van het geluid van de tundun, en dus ook in de boodschappen, ontstaan door het natuurlijke 'Doppler' effect*, de vorm van de tundun, de lengte van het koord en de veranderende snelheid bij het rondzwaaien van de tundun.

De tundun berichten zijn hoorbaar op vele kilometers afstand van de zender.

De tundun staat voor Tundun Communicatie & PR symbool voor simpele, maar vooral heldere en effectieve communicatie.

* Het Dopplereffect is een term uit de natuurkunde. Het dopplereffect is de schijnbare verandering van golflengte en frequentie van geluid of licht (of andere golfverschijnselen) door een snelheids-verschil tussen de zender en de ontvanger. Klik hier voor meer informatie.